10 Tempat untuk dikunjungi di Melaka Featured Image

10 Tempat untuk dikunjungi di Melaka

Oct 13, 2016

Tempat yang baik untuk percutian yang hebat di MelakaMelaka merupakan lokasi tumpuan pelancong yang terkenal kerana latar belakang yang bersejarah. Terdapat banyak tempat menarik untuk dikunjungi di Melaka, Di sini adalah sedikit tempat yang perlu anda kunjungi di Melaka:


1. Masjid Selat Melaka

Masjid Selat Melaka adalah antara masjid yang tercantik di Malaysia. Ia dibina di sebuah pulau buatan yang di beri nama Pulau Melaka. Apabila air pasang, masjid ini kelihatan seperti terapung di lautan.

Lokasi: Masjid Selat, 75000, Melaka (Google Maps)


2. Kuil Cheng Hoon Teng

Cheng Hoon Teng adalah monumen sejarah yang terulung dan ianya kekal sebagai kuil Cina terbaik di Malaysia yang terletak di sepanjang Jalan Lekiu. Kuil ini merupakan antara yang paling terkenal di Asia Tenggara, menjadikannya pusat aspirasi rohani kepada masyarakat Cina di bandar Melaka bersejarah ini.

Lokasi: 25, Jalan Tokong, 75200 Melaka (Google Maps)

Hubungi: +606-2829343


3. Menara Taming Sari

Menara Taming Sari adalah pusingan menara giro di Bandar Melaka, Malaysia. Dari ketinggian 80 meter, ride ini menawarkan pemandangan yang menakjubkan dan pemandangan panorama UNESCO Bandaraya Melaka bersejarah.

Lokasi: Jalan Merdeka, Bandar Hilir, 75000 Melaka (Google Maps)

Hubungi: +606-2881100


4. Jonker Street

Jonker street ialah pusat pertengahan jalan di Chinatown dan pernah terkenal sebagai kedai-kedai antik satu ketika dulu. Namun ia telah bertukar kepada kedai pakaian dan kraf serta restoran. Istimewanya di Jonker Street ini adalah pada waktu malam minggu yang mana di situ terdapat pelbagai jualan makanan ringan dan juga cenderamata.

Lokasi: 75200 Melaka (Google Maps)


5. A’ Famosa / Porta de Santiago

A’Famosa adalah sebuah kubu portugis yang terletak di Melaka, Malaysia. Ia adalah salah satu seni bina eropah yang kekal di Asia Tenggara. Hanya sebahagian daripada kubu yang masih kekal pada hari ini, iaitu sebuah pintu rumah kecil yang dinamakan Porta de Santiago.

Lokasi: Bandar Hilir, 75000 Melaka (Google Maps)


6. Stadthuys

Stadthuys adalah struktur bersejarah yang terletak di pusat pentadbiran negeri Melaka iaitu di tengah-tengah bandaraya Melaka, Malaysia yang dikenali sebagai Bangunan Merah. Stadthuys ini terkenal dengan bangunan nya yang berwarna merah dan ianya berdekatan dengan menara jam juga berwarna merah. Ia dibina oleh Belanda pada tahun 1650 sebagai pejabat Gabenor Belanda dan timbalannya.

Lokasi: Jalan Gereja, Bandar Hilir, 75000 Melaka (Google Maps)


7. A’ Famosa Resort

A'Famosa Resort merupakan Resort bersepadu yang terletak di Melaka. Ia dinamakan selepas kubu Portugis abad ke-16 dengan nama yang sama dengan kubu yang pernah berdiri di pelabuhan bandar Melaka. Resort ini terdiri daripada padang golf, taman tema air dikenali sebagai ‘Water World’, sebuah bandar koboi juga dikenali sebagai Old West dan Animal Safari World.

Lokasi: A' Famosa Resort, Jalan Kemus, Simpang Ampat (Google Maps)

Hubungi: +603-27818888


8. Perkampungan Portugis

Di bandar kecil Melaka terdapat sebuah penempatan kecil di mana keturunan Portugis menjalankan kehidupan harian mereka di sana. Ia terletak berhampiran pantai di mana anda boleh melihat Selat Melaka dari situ. Semasa Krismas, penduduk di situ akan menghiasi rumah mereka dengan perhiasan yang indah dan ia adalah satu kemestian untuk melihatnya untuk sekali dalam seumur hidup.

Lokasi: Perkampungan Portugis, 75050 Melaka (Google Maps)

Hubungi: +606-2847050


9. Muzium Maritime dan Muzium Naval

Dibina pada tahun 1990 dan ditempatkan di sebuah rekreasi setia Flora de la Mar, yang geliung Portugis yang tenggelam di luar pantai Melaka, Muzium Maritim pasti merit lawatan. Lihat untuk melihat secara mendalam ke dalam sejarah Melaka melalui peta lama dan peninggalan.

Lokasi: Jalan Merdeka, Bandar Hilir, 75000 Melaka (Google Maps)

Hubungi: +606-2830926


10. Sungai Melaka

Hari ini, Sungai Melaka adalah satu tarikan pelancong yang popular . Ianya di sebabkan pelayaran sungainya yang mengambil masa selama 45 minit. Anda akan dapat melihat rumah-rumah kedai antik, penempatan tempatan, jambatan purba, hiasan moden dan pameran seni tempatan di Melaka.

Lokasi: Jalan Laksamana, Bandar Hilir, 75000 Melaka (Google Maps)


Sekiranya anda melawat tempat-tempat ini di Melaka, anda boleh melayari HomestayAtMelaka.com, HotelAtMelaka.com dan LetsGoHoliday.my untuk mencari tempat tinggal.


(Melalui: FullOfTravel, WarisanHomestay, ThriftyTraveller)

Rate this post

0 (0 VOTE)