10 Tempat untuk dikunjungi di Melaka Featured Image

10 Tempat untuk dikunjungi di Melaka

By [email protected] - Oct 13, 2016 (Last Updated Nov 27, 2019)
Pening memikirkan destinasi percutian untuk dikunjungi? Apa kata kalau kami cadangkan anda untuk mengunjungi Melaka? Melaka merupakan destinasi yang strategik kerana hanya terletak 2 jam dari bandar ibu kota Kuala Lumpur dan 1 jam dari Lapangan Terbang KLIA. Jadi, Melaka merupakan destinasi yang sempurna jika anda ingin lari seketika dari kesesakan jalan raya dan perlukan ketenangan untuk seketika.

Melaka merupakan lokasi tumpuan pelancong yang terkenal kerana latar belakang yang bersejarah. Terdapat banyak tempat menarik untuk dikunjungi di Melaka, Di sini kami telah senaraikan 10 tempat yang perlu anda kunjungi di Melaka sesuai untuk anda yang datang bersendirian, berpasangan atau dengan keluarga besar.

1. Masjid Selat Melaka


Masjid Selat Melaka adalah antara masjid yang tercantik di Malaysia. Ia dibina di sebuah pulau buatan yang diberi nama Pulau Melaka. Apabila air pasang, masjid ini kelihatan seperti terapung di lautan.

Lokasi: Masjid Selat, 75000, Melaka (Google Maps)


2. Kuil Cheng Hoon Teng

Cheng Hoon Teng adalah monumen sejarah yang terulung dan ianya kekal sebagai kuil Cina terbaik di Malaysia yang terletak di sepanjang Jalan Lekiu. Kuil ini merupakan antara yang paling terkenal di Asia Tenggara, menjadikannya pusat aspirasi rohani kepada masyarakat Cina di bandar Melaka bersejarah ini.

Lokasi: 25, Jalan Tokong, 75200 Melaka (Google Maps)

Hubungi: +606-2829343


3. Menara Taming Sari

Menara Taming Sari adalah pusingan menara giro di Bandar Melaka, Malaysia. Dari ketinggian 80 meter, ride ini menawarkan pemandangan yang menakjubkan dan pemandangan panorama UNESCO Bandaraya Melaka bersejarah.

Lokasi: Jalan Merdeka, Bandar Hilir, 75000 Melaka (Google Maps)

Hubungi: +606-2881100


4. Jonker Street

Jonker street ialah pusat pertengahan jalan di Chinatown dan pernah terkenal sebagai kedai-kedai antik satu ketika dulu. Namun ia telah bertukar kepada kedai pakaian dan kraf serta restoran. Istimewanya di Jonker Street ini adalah pada waktu malam minggu yang mana di situ terdapat pelbagai jualan makanan ringan dan juga cenderamata.

Lokasi: 75200 Melaka (Google Maps)


5. A’ Famosa / Porta de Santiago

A’Famosa adalah sebuah kubu portugis yang terletak di Melaka, Malaysia. Ia adalah salah satu seni bina eropah yang kekal di Asia Tenggara. Hanya sebahagian daripada kubu yang masih kekal pada hari ini, iaitu sebuah pintu rumah kecil yang dinamakan Porta de Santiago.

Lokasi: Bandar Hilir, 75000 Melaka (Google Maps)


6. Stadthuys

Stadthuys adalah struktur bersejarah yang terletak di pusat pentadbiran negeri Melaka iaitu di tengah-tengah bandaraya Melaka, Malaysia yang dikenali sebagai Bangunan Merah. Stadthuys ini terkenal dengan bangunan nya yang berwarna merah dan ianya berdekatan dengan menara jam juga berwarna merah. Ia dibina oleh Belanda pada tahun 1650 sebagai pejabat Gabenor Belanda dan timbalannya.

Lokasi: Jalan Gereja, Bandar Hilir, 75000 Melaka (Google Maps)


7. A’ Famosa Resort

A'Famosa Resort merupakan Resort bersepadu yang terletak di Melaka. Ia dinamakan selepas kubu Portugis abad ke-16 dengan nama yang sama dengan kubu yang pernah berdiri di pelabuhan bandar Melaka. Resort ini terdiri daripada padang golf, taman tema air dikenali sebagai ‘Water World’, sebuah bandar koboi juga dikenali sebagai Old West dan Animal Safari World.

Lokasi: A' Famosa Resort, Jalan Kemus, Simpang Ampat (Google Maps)

Hubungi: +603-27818888


8. Perkampungan Portugis

Di bandar kecil Melaka terdapat sebuah penempatan kecil di mana keturunan Portugis menjalankan kehidupan harian mereka di sana. Ia terletak berhampiran pantai di mana anda boleh melihat Selat Melaka dari situ. Semasa Krismas, penduduk di situ akan menghiasi rumah mereka dengan perhiasan yang indah dan ia adalah satu kemestian untuk melihatnya untuk sekali dalam seumur hidup.

Lokasi: Perkampungan Portugis, 75050 Melaka (Google Maps)

Hubungi: +606-2847050


9. Muzium Maritime dan Muzium Naval

Dibina pada tahun 1990 dan ditempatkan di sebuah rekreasi setia Flora de la Mar, yang geliung Portugis yang tenggelam di luar pantai Melaka, Muzium Maritim pasti merit lawatan. Lihat untuk melihat secara mendalam ke dalam sejarah Melaka melalui peta lama dan peninggalan.

Lokasi: Jalan Merdeka, Bandar Hilir, 75000 Melaka (Google Maps)

Hubungi: +606-2830926


10. Sungai Melaka

Hari ini, Sungai Melaka adalah satu tarikan pelancong yang popular . Ianya di sebabkan pelayaran sungainya yang mengambil masa selama 45 minit. Anda akan dapat melihat rumah-rumah kedai antik, penempatan tempatan, jambatan purba, hiasan moden dan pameran seni tempatan di Melaka.

Lokasi: Jalan Laksamana, Bandar Hilir, 75000 Melaka (Google Maps)


(Kredit: FullOfTravel, WarisanHomestay, ThriftyTraveller)

Inginkan tawaran hebat untuk penjimatan percutian anda? Klik sini untuk mendapatkannya!

Kami mempunyai senarai homestay lengkap di Melaka jika anda ingin mencari tempat tinggal untuk berehat selepas keluar melawati tempat-tempat menarik di Melaka. Lihat pula senarai homestay dan hotel lain berhampiran dengan tempat tarikan di Melaka di bawah:


Hotel Berdekatan Melaka River Cruise


Jika anda bercadang untuk bercuti di Melaka, anda pasti tidak mahu melepaskan peluang untuk melawat Melaka River Cruise yang merupakan antara tempat tarikan pelancong yang paling menakjubkan di negeri yang bersejarah itu. Menyusuri sungai Melaka di atas bot, anda akan disajikan dengan pemandangan historik dan monumen bersejarah termasuk Bangunan Merah, jambatan-jambatan menarik yang dibina pada abad ke-enam belas sehingga abad ke-lapan belas, Kampung Morten (kampung Melayu tertua di Malaysia!) dan sebagainya. Di sini kami senaraikan 6 hotel berdekatan dengan Melaka River Cruise. Klik pada gambar di atas ya!


11 Villa A Famosa Beserta Kolam Renang Persendirian


A Famosa Resort ini merupakan gabungan tempat percutian dan bisnes - kerana A Famosa Resort menawarkan padang golf yang digunakan untuk Kejohanan Golf di Peringkat dalam Negara dan di arena Antarabangsa, World Animal Safari, Taman Tema Air berkonsepkan tempat-tempat menarik di satu dunia, Hotel dan Resort dan juga Villa di A Famosa yang dilengkapi dengan kolam renang persendirian untuk setiap villa. Di sini kami senaraikan villa-villa di A Famosa dengan kolam renang persendirian yang sesuai untuk Hari Keluarga, bercuti dan BBQ bersama rakan rakan serta acara Team Building syarikat.


16 Homestay Melaka Dengan Swimming Pool Terbaik Untuk Percutian Anda


Untuk memenuhi cita rasa pembaca yang mungkin tercari-cari homestay dengan kolam renang di Melaka, di sini kami telah senaraikan 5 homestay ada swimming pool di Melaka beserta lokasi, bilangan tetamu dan harga sesuai untuk percutian anda yang seterusnya bersama keluarga mahupun rakan-rakan. Jom lihat dengan menekan gambar di atas!


Lihat juga:

Visit Melaka 2019

Sungai Melaka International Festival 2018

Homestay Dekat Melaka Wonderland

Hotel Berdekatan Zoo Melaka

Search for accommodations

Featured image of
Featured image of

Subscribe to us for awesome updates!

* indicates required

Rate this post

5 (5 VOTES)